diumenge, 3 de maig de 2015

9ª etapa - L'Escala / Empuriabrava (Roses)


9a ETAPA – L’ESCALA / EMPURIABRAVA (ROSES) – 26 KM. – ALÇADA ACUM.: 288 metres – de 9 a 16,30 hores (5,15 hores)

Vaig sortir de L’Escala per la Ronda Pedró i, passats uns 200 metres, a l'arribar al monument a la Flama Olímpica (l’Ampadòfor), vaig girar a la dreta per agafar el molt ben arreglat camí de Ronda, amb un primer tram de dunes i pins. Vaig seguir els senyals grocs i blancs en un parell de vegades per acostar-me més al mar i perquè no es fes tan monòton.

El bonic passeig té una llargada de 2 km., forma part del magnífic Golf de Roses i és paral·lel a les platges d’Empúries: rec del Molí, Portitxol (foto), Les Muscleres, del Convent, on comencen les ruïnes de l'important Recinte arqueològic d’Empúries (foto), la del moll Grec (foto), que encara conserva les restes de l'espigó grecoromà, i la de Sant Martí.


  

A l'arribar a Sant Martí d’Empúries, es veu l’església de Sant Martí, de façana rectangular, i la plaça Major. L’antiga Emporion va esdevenir porta d’entrada de les civilitzacions grega i romana a la península, a través de la Mediterrània.

Al sortir de Sant Martí hi ha un carrer i, si ens acostem a la sorra, també hi ha un caminet però està en bastant mal estat. Vaig passar per platja del Riuet o d’Empúries i després de travessar la desembocadura del riu Vell per un pont de ferro, segueixen les platges de les Dunes, cortal de la vila o de la Xarraca, can Sopa, can Nera, can Martinet, Sant Pere Pescador i La Gola (foto), totes elles amb càmpings arran de sorra i, a més, una zona molt freqüentada per surfistes de tot el món, degut als vents i corrents d’aire al llarg de tot l’any.


Des de la platja del Riuet fins la de les Dunes i en alguns trams posteriors, es pot anar per un camí de terra dura paral·lel a la sorra que facilita molt poder caminar.

A continuació em vaig trobar a la desembocadura del riu Fluvià i, com havia sigut una primavera molt plujosa, l’aigua arribava amb força al mar, pel que vaig haver de demanar a una barca que em passés a l'altra banda del riu. Després vaig seguir per la platja de Les Comes (nudista) però, al cap de pocs metres, davant d'un càmping que tenia una aixeta a l'exterior que em va servir per rentar-me els peus i tornar-me a calçar, hi havia un cartell indicant que estava prohibit el pas per la platja entre l'1 d’abril i el 30 de juny per la nidificació d’aus.

Des de la sortida de L’Escala fins aquí hi ha 11 quilòmetres de platja dels quals, bastants trams, són per pistes paral·leles i d’altres no hi ha més remei que anar per la mateixa sorra.

Al trobar-me la platja tancada, vaig seguir les marques del GR cap a l’interior per agafar la ruta de la Massona i anar cap a la masia del Cortalet, el centre administratiu i tècnic del parc natural dels aiguamolls de l’Empordà. Aquesta ruta passa entre estanys, llacunes, canyissars i també tenim la possibilitat de veure les aus des dels diferents observatoris que trobem pel camí. A dalt de l’observatori Senillosa, a uns 20 metres d’alçada, es pot veure pràcticament tota l'extensió del Parc Natural dels Aiguamolls de L’Empordà, un immens espai humit entre el Fluvià i el Muga, que reuneix més de 300 espècies d’ocells i gran quantitat de fauna autòctona (3 fotos).
Al sortir del Cortalet vaig envoltar el seu estany i, per un camí ample de terra que se’m va fer molt pesat, em vaig dirigir cap a l’estany Europa, passant per una gran planta depuradora (foto amb Empuriabrava darrera) i, a continuació, un pont de fusta per travessar el riu Muga (foto).


A l'altre costat trobem un petit parc i les primeres cases de l’espectacular urbanització d’Empuriabrava, amb els seus 33 quilòmetres de canals artificials navegables i els milers de cases arran de l’aigua amb el seu corresponent iot lligat.

Vaig agafar el carrer que surt recta i, al segon carrer transversal després del canal principal, vaig girar a l’esquerra per anar a trobar la cruïlla de la carretera de Roses a Figueres, final d’etapa, per agafar el bus que em portà cap a l’estació de Figueres i el tren cap a Barcelona.

A partir de la Marina i la platja d’Empuriabrava es troba l’ampla i llarga platja Salvatge o de la Rubina, a continuació els canals de la urbanització de Santa Margarida, el Far i, després, ja venen les platges de Salatar, Rastell, dels Pescadors o de la Perola, aquestes dues últimes incloses dins la platja Gran de Roses.

A Roses destaca la seva Ciutadella, declarada conjunt històric-artístic l’any 1961 i que aplega vestigis de diferents èpoques i ocupacions (primer els grecs, més tard els romans i els visigòtics i, a partir de l'edad mitjana, fins i tot els francesos varies vegades).

També tenim el Passeig Marítim, l’església de Sta. Maria, la Casa Mallol (modernista), la vistosa Badia de Roses i el Moll Comercial, esportiu i pesquer dins l'important Port.