diumenge, 3 de maig de 2015

8ª etapa - L'Estartit / L'Escala


8a ETAPA – L’ESTARTIT / L’ESCALA – 22 KM. – ALÇADA ACUM.: 793 metres – de 8,30 a 17,30 hores (5,30 hores)

Agafant el Passeig Marítim fins La Platgeta, vaig pujar pel carrer Cap de la Barra (davant les casetes d’excursions) seguint les marques verdes i blanques de sender local i, després d'unes escales i un corriol de pedres, vaig arribar a cap de la Barra (foto), un mirador excepcional sobre les Illes Medes, la badia de L’Estartit i Pals.A continuació i baixant per un camí força irregular que passa per davant l’illot dels Arques, vaig arribar a cala Calella.

Al sortir d’aquesta bonica cala per l’altre costat, es troba Punta de Les Salines (foto-coves). Aquesta zona es plena d’esculls rocallosos i pinedes arran de mar (foto).

Després d'una forta pujada, passant un pal de fusta amb filferro, una rocalla que es baixa però que després torna a pujar per l’altra banda i deixant l’illa de Dui a la dreta, ve un corriol força perdedor. Al final no vaig tenir més remei que anar camps a través cap a l’interior fins que vaig trobar una pista ampla que permet el pas de vehicles.

L’Ajuntament de Torroella podria revisar la senyalització de sortida de cala Calella cap al nord perquè no fos tan perdedor.

Aquesta pista et porta a la llarga baixada que va cap a la petita cala Pedrosa (2 fotos) amb el seu illot just davant.

Sortint pel costat contrari i escalant les primeres pedres de la cala, ve un corriol que va pujant amb una vista molt maca sobre La Foradada Gran (foto) - un túnel que permet el pas de petites embarcacions - i el cap del Castell.


Tot seguit, ve el corriol amb força pendent i continuant les marques verdes i blanques, es passa per cala Rosteia. Després s’arriba a un encreuament i a la dreta segueix el camí que, amb una forta baixada plena de pedres, arriba a cala Ferriol (foto).


Per sortir, vaig pujar pel costat contrari camps a través, ja que no vaig trobar cap camí, fins empalmar amb la pista interior marcada amb els senyals del GR i que travessa pla del Milà. El camí deixa a la dreta un antic búnquer (foto) i a l’esquerra, un campament militar en ruïnes.


Al final del campament i seguint les marques vermelles, un camí de pedres ens porta a la pista d'1 quilòmetre de llargada que, en mig d'una pineda, va directe cap al mar per arribar a punta Ventosa (2 fotos), mirador sobre el Montgó i al fons el Cap de Creus i l’Albera.

El corriol de baixada passa per punta Pardalera i davant es veu roca Pardalera, una roca separada de la costa uns pocs metres, i després ve cala Vídua amb una roca enmig.

A continuació, seguint el corriol i just darrera d'un búnquer, es troba la cova de la Sal (foto).


L’itinerari segueix amb un corriol perillós però que permet admirar uns impressionants penya-segats de parets verticals i estretes de punta del Milà i que, passant per La Caleta, arriba a la gran platja de Montgó (foto), l’última de Torroella de Montgrí.Al costat contrari es troba la torre de defensa de finals del segle XVI, a 95 metres sobre el nivell del mar, envoltada de moltes cases que trenquen la vista. Aquesta zona havia estat una zona militar i, actualment, encara s’hi poden observar, barrejats enmig dels pins, una sèrie de búnquers.
                                           --------------------------------------------------

En el 2014, per sortir de cala Montgó, vaig seguir fins al final dels restaurants que envolten la platja per un camí de ronda que empalma amb un corriol i, després de pujar per una rocalla bastant vertical i de seguir un caminet de pedres que passa per la punta de Trencabraços, s’arriba a una galeria militar i un búnquer (foto).


A partir d’aquí la pujada és vertical cap a la torre de Montgó (foto), des d'on es té una fantàstica vista de tota la badia a l’esquerra, de la cova de la Sal al fons (foto) i de L’Escala a la dreta.
Baixant pel carrer asfaltat, sempre agafant els ramals a la dreta, es passa per punta Grossa i, al final, s’arriba davant de l’illa Mateua. A partir d'aquí, vaig seguir l’itinerari de l’any anterior.
                                       ---------------------------------------------------------

Per sortir de Cala Montgó, vaig agafar el primer carrer a l’esquerra, travessant pel mig una rotonda, i de seguida ve un desviament a l’esquerra pel carrer Trenca Braços. Una vegada a dalt, davant de l'Illa Mateua, en el carrer Punta Montgó vaig girar a l’esquerra, seguint les marques del GR, per vorejar el mar a través de rocosos penya-segats i elevats promontoris força salvatges amb predomini de pins i matolls, passant per punta dels Cinc Sous, cala del Salpetx (foto), cala de Bol Roig (les dues de grava i còdols) i Les Penyes, fins arribar al port de la Clota.

Vorejant el club nàutic pel segon carrer a l’esquerra, després pel carrer Romeu de Corbera i, tot seguint la costa, vaig arribar a la llarga platja de Riells (foto), un tremend arenal amb forma d'arc.


Després de caminar pel Passeig del Petit Príncep, el Passeig del Mar i el Passeig Lluís Albert, amb dos monuments dedicats a la Cobla i a la sardana, vaig arribar al nucli antic de L’Escala, amb el port d’en Perris, la Punta, la platja de les Barques i, una mica més allunyada, la cala de la Creu amb les barraques i barques dels pescadors.
A L’Escala també es pot visitar l'església de St. Pere (foto), Can Maranges (segle XVIII), l'Alfoli de la Sal (edifici de pedra), Can Cinto Xuà del segles XVIII/XIX, el jardí del Clos del Pastor, el cementiri mariner, el museu de l’Anxova i de la Sal instal·lat en l'antic escorxador, i el monument a la Gent del Mar (foto).