dimarts, 29 de setembre de 2015

4ª etapa - Sant Feliu de Guíxols / Platja d'Aro / Palamós - La Fosca (anys 2015 i 2016)TRAM FET A L'ANY 2015 i, també al 2016 i al 2018:4a. ETAPA – SANT FELIU DE GUÍXOLS / PLATJA D’ARO / PALAMÓS - LA FOSCA - 22,9 km. Alçada acumulada: 378 metres – de 9 a 17 hores (5 hores)


Al final del Passeig del Mar / dels Guíxols vaig agafar el carrer Colón i, quan arribes a l'esplanada del port, a l'esquerre hi ha un cartell de camí de ronda i al final de la pista unes escales que a la dreta baixen a cala Jonca, molt petita, amb roques i una mica de sorra. Cap a l'esquerre es puja cap a un petit mirador. Un cop a dalt, a la dreta, surt un fàcil i senyalitzat amb les marques del GR-92 camí de ronda adaptat per a minusvàlids (des de l’anterior mirador que és una plaça amb accés de vehicles) fins al mirador de les Peixeteres, amb una gran vista sobre el port i la badia de Sant Feliu de Guíxols i l’ermita de Sant Elm a l’altre costat de la badia (foto 2016).
 
Al mes de juny de l’any 2018 vaig veure que el tram des de Sant Feliu fins S’Agaró (excepte el tros de Can l’Ametller que es un entorn verge i natural) estava ple d’herbes i, amb bastant mal estat de conservació i manca de manteniment.
 
A partir d'aquí hi ha unes escales que pugen a un carrer i de seguida veiem una glorieta: mirador de les Traidores, just a sobre els esculls d'en Blanch (foto 2016), on comencen unes altres escales de baixada cap el desviament a la via ferrada de cala del Molí.

Seguint el camí principal, s'entra al Paratge Natural de cala Atmetller (foto 2016) amb un camí de ronda més salvatge d'acord amb l'entorn que passa per sobre cala Alga. 

Just davant, tenim els esculls d'Els Secaïns. Al cap de poca estona trobarem les escales per baixar a cala Atmetller (foto), petita i amb pedres.

El corriol, totalment senyalitzat amb uns pals de fusta, es surt del Paratge Natural per continuar amb un camí de ronda més còmode, amb unes escales just davant dels esculls Les Balelles, que son una mica més lluny de la costa que els anteriors, per arribar al mirador de Les Mestresses, amb una espectacular vista sobre la badia de Sant Pol (foto) i, just al costat de punta Es Molar, el Cap de Mort i a sota la caleta de roques, accessible només per mar.
Seguint les escales i girant a la dreta, seguirem per més escales que pugen i baixen, (seguint les marques del GR92 passant pel mirador de Les Dides) i també per un tram molt petit de carrer que em portaren a un túnel que passa per sota el jardí d'una casa i que, cap a la meitat, té una sortida que dóna al mirador del Túnel (l’últim mirador “oficial”) i a diverses petites caletes: dels Mussols, d'en Oliu i del Peix (de sorra). Pujant les escales i a l'arribar a un carrer, a l’altra banda trobarem la baixada a cala Maset, petita i de sorra.


 Baixant i seguint el GR, vaig veure un petit embarcador i, a continuació, Sa Caleta, (diminuta i de pedres), i després de la passarel·la de fusta, ja entrarem a la llarga platja de Sant Pol, amb un passeig on encara queden algunes cases senyorials (2 fotos).
 
Després de travessar el Passeig, en segueix una passarel·la de fusta que passa entre dunes i els Banys de Sant Pol, amb les seves restaurades casetes de fusta pintades de diferents colors (foto).
A continuació es troba el mític Hotel La Gavina i aquí ja comença un senyorial camí de ronda, inaugurat l'any 1958 i reformat el 2001, que surt de la platja del Racó (foto amb part de l'hotel darrera) i passa per punta d'en Pau, trobant al costat mateix i al llarg de tot el trajecte, cases i monuments força espectaculars (foto). 

El fàcil camí de ronda arriba a punta Pedrosa i a cala Pedrosa (foto), petita, amb pedres i de sorra gruixuda de color daurat i un menhir arran de les escales.
A continuació tenim un mirador amb glorieta inclosa (foto) i una gran plaça amb unes escalinates que pugen cap a altres cases de la urbanització S'Agaró.
Seguint aquet passeig anem trobant boniques cases (2 fotos) i petites cales entre les roques, algunes de bastant difícil accés.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Més tard s'arriba a platja Sa Conca (foto), dins del terme municipal de Castell/Platja d'Aro, una platja gran i resguardada del vent del nord - de sorra gruixuda i amb dues semi-llunes separades per unes roques.

Al acabar la platja hi ha unes poques escales i, tot travessant una pineda a punta Prima, vaig vorejar la marina/port d'Aro (foto) pel seu carrer interior, seguint les fletxes verdes i arran de les barques atracades.

Al final del port hi ha unes escales que donen a la carretera i, anant cap a la dreta, després de la segona rotonda i de travessar el riu Ridaura per sobre un pont, trobarem un camí assenyalat amb les marques del GR que, paral·lel al riu, ens porta al començament del passeig de Platja d'Aro (foto), amb quasi 3 km. de sorra, i la serra de les Gavarres al fons.

I des d'aquí fins al final de tot aquest ample passeig, s'empalma amb el trajecte d'anys anteriors: etapa nº4 - últim tram - Platja d'Aro / Palamós / Calella, però, al 2016, he afegit en aquesta etapa el tram fins a Palamós/La Fosca.

Després de fer tot el passeig marítim de Platja d’Aro s’arriba a la roca monolítica natural: Cavall Bernat (foto), on comença un bonic camí de ronda molt interessant.
Es passa per la caleta de Sa Coveta, punta d’en Ramis i s’arriba a platja Rovira, força gran i amb la sorra gruixuda. Em vaig desviar uns metres sortint de la sorra per veure les ruïnes de la antiga vil·la romana del pla de Palol, que hi ha allà mateix. Des de platja Rovira surten unes escales i el camí passa per un petit túnel per arribar a la petita platja Sa Cova, de sorra gruixuda de color daurat i envoltada de pins i roques.Després venen tres túnels fets a la roca, les cales Pitxot, el Vilaret, amb un petit embarcador fora d’us, noves escales i la bufona cala del Pi (foto anterior) - de petit hi havíem anat diverses vegades amb els meus pares i els meus germans - i la rocosa punta d’Escuits, tot plegat formant un sinuós recorregut esquitxat de roques barrejades amb vegetació (foto) i des d'on es poden veure les rodones de Dintre i de Fora, un conjunt d’esculls que apareixen i desapareixen amb la força de la mar. Travessem un altre llarg túnel amb escaletes incorporades.Entremig cala dels Canyers, l’última de Platja d’Aro, una combinació de sorra granulosa i roques – nudista - amb les restes d’un petit embarcador (foto 2016).Al 2016 ja estava obert el camí de ronda fins la platja de Belladona i per un petit tram de camí es passa directament  la platja de Cap Roig, ambdues de mitjanes proporcions  i amb la sorra granulosa prima, i amb el Cap Roig davant (foto), un bonic promontori d’argila i granit cobert per pins.


En aquest punt comença un altre tram de camí de ronda que inclou una passarel·la de ferro, escales i un tram molt maco, que passa per Penyes Blanques, un conjunt d'entrants i sortints de pedra al costat del camí, i que acaba a les llargues platges de Ses Torretes (amb l'antic càmping Cala Gogó) i Cistrus, les dues de sorra fina i separades per uns esculls rocallosos (foto 2018).

Després de travessar les dues platges per la sorra, passar per un túnel i just a sota la casa /castell on va viure l'actriu Madeleine Caroll, vaig sortir a cala del Forn, amb una petita zona de sorra enmig d’esculls naturals en forma de mitja lluna. A continuació venen les cales dels Esculls i de la Roca del Paller, les dues de sorra amb el gra relativament fi. La punta del Malpàs comunica amb la paradisíaca cala de les Roques Planes, un paratge diferent a la resta de la costa, caracteritzada per l’aspecte peculiar que li confereixen les roques grises i arrodonides per l'efecte de l’erosió.


 
Aquí, pujant les escales, es va pel camí de ronda "oficial" però jo vaig preferir agafar un complicat corriol arran de mar que, passant sobre petites roques vermelles (foto anterior) i cales de reduïdes dimensions com Rocosa, de l’Embarcador i Gran, i després d’enfilar diverses escales (antic camí de ronda molt deteriorat), vas a parar just a sota de la Torre dels Perpinyà (foto) - és una reproducció - per arribar a enllaçar amb el camí de ronda oficial.


El tram que segueix passa per sobre les cales de la roca dels Musclos, dels Capellans, Racó dels Homes i Racó de les Dones, les tres primeres petites amb el ferm rocallós i l'última de sorra granulosa i enganxada a Torre Valentina (segle XVI), enfront del edifici d'apartaments que l’envolta. Des d'aquest punt hi ha una espectacular vista sobre la Badia de Palamós i de Calonge (foto any 2015).


Seguidament, ja venen les llargues platges de torre Valentina, Sant Antoni (amb tres espigons) i d'Es Monestir en el terme municipal de Calonge. Aquesta última dóna pas a la platja Gran de Palamós, just quan el passeig es torna més ample.

Palamós també va ésser molt important en la indústria del suro, tant per la quantitat de fàbriques que va tenir com per les exportacions a través del seu port, i actualment destaca per tenir un important port comercial, turístic i pesquer. També tenen l'únic museu d'Espanya dedicat a l'art de la pesca. Vaig veure l’església de Santa Maria del Mar d'estil gòtic (segles XII-XVI) (foto) i el barri mariner del Pedró, que conserva l’estructura de carrers estrets que tenia originalment.Altre cop arran de mar trobem el Port Nàutic i la Llotja, amb el seu mercat de tardes amb peix fresc, i seguint per el vial carrer Club Nàutic fins el final (al costat del Club Nàutic Costa Brava), trobem unes curtes escales amb la platja Pere Gran i, seguint per un petit tram empedrat de camí de ronda es va directament al far (foto), just a l'extrem de la punta del Molí, amb una gran vista general.Tornant per el carrer Punta del Molí fins les escales que trobem a l’esquerra abans del pont i al arribar a baix, girarem a la dreta pel Vial del Port que té tres miradors, arribant al port Esportiu Marina de Palamós (2 fotos).
Just a la cantonada, a dalt del vial, hi ha unes escales que porten a les restes de la portada de l'antic Convent dels Agustins (foto).Al final del port i, seguint un tram de la carretera de La Fosca i després de passar per un mirador, vaig agafar el corriol que passa pel costat de la costa i, vorejant un càmping a l’esquerra i, la cala dels Pots i els Esculls d’en Roc a la dreta, vaig arribar a cala Margarida (foto 2015), de pedres, que conserva les antigues barraques de pescadors.


Després de baixar uns pocs esglaons, de seguida trobem unes escales que surten entre dues cases per enfilar la muntanyeta del cap Gros, un petit parc natural. A l'arribar a dalt, després de dos molt petits trams de carrers, a la dreta comença el camí de ronda que, entre pinedes, voreja el litoral per sobre la cala de la Sardina, cova de l’aigua, rec de Fanals i, després d’un tram més rocós de baixada, ve la platja de Sa Tamardia, enganxada a la bonica, ampla i apreciada platja de la Fosca (foto), de sorra granulosa i dividida en dues parts per la roca Negra.


Just a la meitat del passeig de la Fosca es veu una casa molt senyorial que fa goig (foto).
Al 2016 vaig fer nit a l’Hostal La Fosca, al número 24 del mateix passeig.